W szkolnej stołówce trwa kolorowy tydzień. We wtorek na talerzach zagościł kolor żółty – kolor intelektu i nauki kojarzony z ciepłem, słońcem i wakacjami. W środę uczniowie jedli „na czerwono”, a w czwartek „na zielono”.

 

 

Żółty ma stymulujące działanie na ludzki mózg: znacząco poprawia zdolność zapamiętywania.

Zatem pamiętajcie…

Rozgrzewająca, przeciwzapalna kurkuma przyda się szczególnie jesienią.

Słodki melon i soczysty ananas – witaminy w naturalnej postaci doskonale wspomogą odporność.

Niskokaloryczny kurczak pełen białka i witamin z grupy B wraz z ryżem dostarczą m.in. magnez, żelazo i cynk.

Surówka… oczywiście z żółtymi refleksami papryki i chrupiącą kukurydzą – aby mieć zdrowe zęby i uśmiech celebryty!

 

Czerwony to kolor miłości, emocji i sił witalnych.

Słodki burak ćwikłowy – uchroni przed katarem, doda energii, wspomoże krwioobieg i opóźni procesy starzenia.

Truskawki i arbuz – kolejna porcja witamin i słodyczy pomogą zregenerować mięśnie po lekcjach wychowania fizycznego.

Żurawina – oczyści nerki, ale także jamę ustną i gardło, doskonała w walce z infekcjami.

 

Zielony…

Lekkostrawny, niezwykle odżywczy, pełen błonnika pokarmowego groszek zielony poprawia trawienie, wzmacnia wzrok i pomaga w walce z niedoskonałościami na twarzy.

Korzenno-słodki, aromatyczny koper znany już w starożytności zawiera wapń, żelazo, fosfor i witaminy. W naszej szkolnej kuchni podajemy codziennie to cenne zioło.

Ogórek – wymarzony dla osób dbających o sylwetkę, gdyż zawiera bardzo niewiele kalorii, za to dobroczynnie działa na skórę, odtruwa organizm, dostarcza potasu, fosforu i wapnia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni… a wiec jedzcie co najmniej jedno każdego dnia, ze skórką i ze smakiem.

Magdalena Zielińska

Intendent